Vele kinderen en volwassenen met een lichamelijke of geestelijke beperking reizen jaarlijks met hun families naar Curaçao voor deelname aan het welbekende 10-daagse intensieve dolfijntherapie programma.

Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Als de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling.

DE EFFECTIVITEIT VAN BRUCKER BIOFEEDBACK THERAPIE MET DOLFIJNONDERSTEUNDE THERAPIE

Sinds 2009 is de Brucker Biofeedback behandelmethode (BBFM) opgenomen als optioneel onderdeel in het therapieprogramma. De combinatie van de dolfijnondersteunde therapie en de BBFM therapie laat zeer positieve resultaten zien bij kinderen met aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel of andere oorzaken die de motorische aansturing verstoren. Op doelgerichte wijze maakt de BBFM therapie signalen tussen de hersenen en de spiergroepen zichtbaar en hoorbaar. Hierdoor worden er gericht doelen gesteld en trainingstechnieken aangeleerd waarna met de dolfijnondersteunde therapie de oefeningen in de praktijk op zeer motiverende en intensieve wijze verder worden toegepast. Dit zorgt voor een nog intensiever trainingsproces dat de ontwikkeling in functie versterkt.

 

We spraken met Bibi Brugman, fysiotherapeut bij het Curaçao DolfijnenTherapie Centrum (CDTC) en tevens verder opgeleid tot BBFM therapeut. “De BBFM metingen kunnen je soms enorm verrassen als fysiotherapeut. Bij veelvoorkomende beperkingen in bewegingspatronen verwacht je dat specifieke spieren de ‘boosdoeners’ zijn. Het is al meerdere malen voorgekomen dat wij via onze metingen er achter kwamen dat andere spieren een bepaalde beweging of ontwikkeling beperken. Met deze specifieke kennis kan een therapeut doelgerichter te werk gaan.”

 

Voor een optimaler resultaat adviseren wij voorafgaand aan de therapie op Curaçao in Nederland te starten met de BBFM therapie. Een consult kan in Nederland plaatsvinden bij het Therapiecentrum de Roode Draak, waar Matthias Krieger de Brucker Biofeedback Therapie uitvoert. Matthias werkte tien jaar bij het CDTC en staat in nauw contact met de centra op Curaçao.

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Monique te Boekhorst (vertegenwoordiger in Nederland): Monique@cdtc.info of 06-12863361.

Comments are closed.