Dr. Bernard Brucker, de oprichter van het Biofeedback Laboratorium aan de medische faculteit van de universiteit van Miami, is de grondlegger van de ondertussen internationaal erkende, empirisch geteste methode, genaamd de Brucker Biofeedback Methode. Deze methode maakt gebruik van uitgekiende technieken om verloren functies te herstellen bij patiënten met schade aan het zenuwsysteem.

Dr. Brucker (1946 – 2008) was een charismatische professional, die zijn patiënten van jong tot oud liefdevol en met respect tegemoet trad. Zijn doel was om het leven van mensen met neurologisch motorisch letsel te verbeteren. Met zijn innovatieve Brucker Biofeedback methode heeft hij een brug kunnen slaan tussen de neurowetenschappen en revalidatie en veel significante en opzienbarende resultaten kunnen behalen.
Sinds de ontwikkeling van de Brucker-Biofeedback methode werden reeds duizenden mensen met succes behandeld in de verschillende centra over de wereld. Dankzij de therapie is het mogelijk om specifieke bewegingen te beïnvloeden, waarvan de besturing tot voordien onmogelijk was.

Er zijn duidelijke successen geboekt op het gebied van verbeterde spiercontrole en –sterkte en verminderde spasticiteit, met als gevolg dat patiënten minder afhankelijk zijn geworden van medische hulpmiddelen en zich veiliger en stabieler kunnen bewegen tijdens het zitten, staan en lopen.

Wanneer ze weer thuis zijn, zetten de meeste patiënten hun bezigheids- en fysiotherapie voort, waarbij zij dagelijks gebruikte functies weer kunnen herstellen, met gunstige effecten voor hun zelfbeeld.